Bezoekersteller

Made by me

Aegon

zondag 26 mei 2013

Werkbeschrijving/patroon tas: "Don't worry, be happy" :)Voor de lol heb ik deze tas "Don't worry be happy" genoemd maar achteraf gezien vind ik de naam heel passend. 

"Don't worry".......want hij zal je niet in de steek laten al laad je hem helemaal vol met zware boodschappen. 
"Be happy"...... gevoel krijg je door te haken en ook door de vrolijke kleuren. 


Afmetingen:
Bodem: 33 cm doorsnee
Hoogte: 33 cm + rand 5 cm = 38 cm
Draagbanden: 80 cm lengte en 3,5 cm breedte
Koord: circa 120 cm

Benodigdheden:
Voor de bodem heb je ongeveer 100 gram wol nodig en de rest ook nog zo'n 400 gram. Ruim gerekend hoor, ik koop meestal extra;)
Haaknaald, ik gebruik 4mm
Naald en schaar, om draadjes weg te werken
Tafelzeil en stof voor de voering


Start:
Toer 1: magische ring met 4 vasten (of bijvoorbeeld 2 lossen en 4 vasten in de eerste losse)
Toer 2: 2 vasten in elke vaste (8v)
Toer 3: 2 vasten in elke vaste (16v)
Toer 4: 1 vaste in de eerste vaste, 2 vasten in de vlg vaste (24v)
Toer 5: 1 vaste in 1 vaste 2x, 2 vasten in de vlg (32v)
Enzovoorts. Ongeveer 8 meerderen per toer. Ik leg het werk na iedere toer even neer om te kijken of het mooi vlak blijft. Als het krom trekt: extra meerderen. Als het bol wordt: minder meerderen of een paar toeren helemaal niet meerderen. 
Tot 33 cm doorsnee.

Omvang:
Eerste toer: 3 Lossen haken en verder haken met stokjes. Iedere 8ste steek 1 minderen. De tweede toer bij de 4e steek 1 minderen en daarna steeds de 8ste steek minderen zodat de rand rechtop gaat staan. Verdere toeren: lekker verder haken tot een hoogte van 33 cm. Dan een sierrand haken van 5 cm. Je kunt alvast even rekening houden met ruimte(gaten) voor het koord dat je er nog doorheen gaat rijgen.

Draagbanden:
Toer 1: 11 lossen
Toer 2: in de 3e losse va de haaknaald een stokje haken en daarna nog 8
Toer 3: werk keren en 2 lossen haken + 9 stokjes
Blijf toer 3 volhouden tot ongeveer 80 cm. Kijk even of dit de juiste lengte is en ze rekken nog uit door het dragen. Als je de juiste lengte hebt afhechten en de draad extra lang laten. Dan kun je er straks de banden boven mee vastnaaien

De tweede band hetzelfde haken. Bij de start de draad extra lang laten zodat je straks de onderkant van de banden ermee vast kun naaien op de tas.

Koord:
Ongeveer 120 cm. Je kunt dubbele draden nemen en met een grote haaknaald vasten haken: snel en gemakkelijk. Of je haakt 120 cm lossen en daarna bijvoorbeeld een toer stokjes dan krijg je een platte koord. Rijg het koord met bijvoorbeeld een veiligheidsspeld door de eerste toer van de sierrand. Aan de uiteinden kun je bijvoorbeeld een knoop maken. Pompons lijken me ook leuk.

Zo het meeste werk is gedaan!

Naai de draagbanden bovenin, naast elkaar vast aan de laatste toer stokjes. En de uiteinden beneden naai je stevig vast er recht onder de eerste toer van de stokjes. De losse draadjes even wegwerken.

Even kijken, staat 'ie leuk? Dan kun je een cirkel van 33 cm uitknippen in tafelzeil (ik zet gewoon de tas op het zeil en teken een circel om de bodem). Deze naai je onderin op bijvoorbeeld 4 punten vast. De voering is ook een cirkel van 33 cm en een lap van 33 cm hoog x 104 cm breed aan elkaar naaien, gaat snel met de naaimachine.....en dan handmatig in de tas vastnaaien. Je kunt er ook nog handige vakjes in naaien.Heel veel plezier met deze supersterke unieke tas in je eigen stijl!!

Hartelijke groet van Rinske (www.rinskeshaakblog.blogspot.nl)
4 opmerkingen:

 1. De tas ziet er prachtig uit! Mooi gedaan! Bedankt voor het delen van het patroon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je leuke reactie Vera en graag gedeeld want ik hoop dat veel mensen er plezier van hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuke tas en bedankt voor net delen van het patroon!
  En ook heelleuk dat ik je vorige week tegenkwam in
  Medemblik!Ik herke deje aan je tas! wel grappig he. groetjesJoke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja zeker grappig Joke, en ik maar staren naar jouw mooie gehaakte vest....Ik vond het ook even apart om je zo vanaf de foto 'live' te zien, wat een toeval en fijn dat we even kennisgemaakt hebben. Wij waren er voor het eerst sinds onze trouwdag, 10 jaar geleden zijn we op het kasteel getrouwd! Ben als Friezin met een echte Westfries getrouwd en onze vrienden hebben toen ook een "krant" uitgebracht....."Groot Friesland": Westfriesland en Friesland verenigden zich op die dag op het kasteel.....haha. Maar geweldig wat je hier doet en we houden contact in "blogland".
  Hartelijke groet van Rinske

  BeantwoordenVerwijderen